blank

Yangın Söndürme Cihazları

Anasayfa » Blog » Yangın Söndürme Cihazları

Yangın Söndürme Cihazları ; yangın söndürme ekiplerinin kullandığı, yangına daha hızlı, etkili ve sağlıklı müdahale etmeyi mümkün kılan cihazlardır. Türlerine ve özelliklerine göre farklı nitelikteki yangınlarda kullanılabilir. Sabit konumda olan cihazlar olduğu gibi portatif olarak taşınabilen cihazlar da vardır.

Yangın Söndürme Cihazı dendiği an akla ilk gelen yangın tüpleridir. Lakin biz bu yazımızda sadece yangın tüpleri değil tüm yangınla mücadele araçları hakkında bilgiler vereceğiz.

Yangınla Mücadele Araçlarını listelemek istersek;

  • Yangın Tüpü
  • Yangın Topu
  • Yangın Helikopteri
  • Yangın Uçağı
  • Yangın Bombası
  • Ayrıca ekiplerin kullanması için gerekli olan  Yangına Dayanıklı Eldiven, Yanmaz Ayakkabı, Yangına Dayanıklı Giysi, Yangın Hortumları, Kafa Lambası

Yangın Tüpleri

Yangın Tüpü ; içeriğindeki malzemeler sayesinde ısı ve oksijen arasındaki bağlantıyı kesmeye yarayan basınçlı bir cihazdır. Çok farklı ebat ve özelliklerde üretilebilen bu cihazlar, özellikle yangınların oluşma aşamasında söndürülmesinde büyük önem taşırlar. Yangın tüpleri yangınların özelliklerine göre farklı tipte üretilirler.

Yangın Tüpleri arasında en yaygın olarak kullanılan ve dolayısıyla en fazla üretimi yapılan tipler;

  • Köpüklü Yangın Söndürme Cihazları
  • Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Cihazları
  • Karbondioksitli Yangın Söndürme Cihazları

Köpüklü cihazlar katı ve sıvı yangınlarda etkilidir. Bileşimindeki köpükler özel üretim olduğu için, yanan katı veya sıvı maddenin yüzey kısmını komple kapatır. Hava alması engellenen yanan madde içten içe ısısının düşmesiyle söner. Isısı düşen cisimden ortaya çıkan duman ve zehirli gazlar da azalır. Köpükler kimyasal madde, su ve hava ile dolu, gözenekli bir yapıda olduğu için, yanan maddenin ısısı ile birlikte su buharlaşır ve köpük maddeye nüfus eder. Böylece etkili sonuç alınmasını sağlar.

Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları, A, B ve C tipi yangınların tamamında etkilidir. Elektrik kaynaklı yangınlar ile metallerin yanmasında etkili olmamaktadır. Bu tip cihazlar kullanıldıktan sonra yanan malzemelerin soğutulması çalışması mutlaka yapılmalıdır.

Karbondioksitli yangın söndürme cihazları, doğada zıt işlevleri olan CO2 gazı ile oksijenin tezatlığından faydalanmaktadır. Ortamda yangın olması için mutlak suretle oksijene ihtiyaç duyulur. CO2 söndürme cihazlarından püskürtülen gaz oksijen miktarını azaltır ve yangının kolayca sönmesini sağlar.

Yangın Topu

Yangın Topu ; küçük yangınlara hızlı müdahale edebilmek için geliştirilen basınçsız strafor kaptır. Yangın Söndürme Topu, taşınabilir ve yangın içinde bulunursa, yangın alevinin değmesiyle otomatik patlayarak yangına müdahale eder. Bakım onarım istemeyen basınçsız bir kaptır. Piyasada bulunan yangın söndürme topları yalnızca çıkan yangın alevin temas etmesiyle çalışır aksi halde çalışmaz.

Yangın Söndürme Topu Nasıl Kullanılır

Yangın Söndürme Topu , alevle temas ettikten 3 ile 5 saniye sonra patlayan, saniyeler içinde yangını söndürür. Tek bir top açık alanda 3 metreküplük alana etki eden yangınları söndürmeye yeter.

Yangın Söndürme Helikopterleri ve Yangın Söndürme Uçakları

Yangın Söndürme Helikopterleri ve Yangın Söndürme Uçakları ; ormanlarda ve şehirlerde yangın çok geniş bir alana yayıldıysa, karadan müdahale yetersiz kalıyorsa devreye sokulan Yangın Söndürme Araçlarıdır.

Meskun mahalde belli bir alanda çıkan yangınlara itfaiye ekipleri ellerinde bulunan imkanlar ile müdahale ederler. Lakin özellikle ormanlarda çıkan yangınlarda iklim şartları da yangının hızlanmasına müsait ise rüzgar ve sıcaklığın etkisi ile yangın karadan müdahale ile kontrol altına alınamaz hale gelir.

Ayrıca dağlık bölgelerde itfaiye araçları karadan belirli bir noktaya kadar ulaşabilir. Bu noktadan sonra araçlardan hortumları ve tüpleri alan itfaiye personelleri ve yangın müdahale ekipleri yaya olarak ilerlemeye devam ederler. Bu şekilde hızlanmış bir yangını kontrol altına olmak çok zor olduğu için havadan müdahale araçlarına ihtiyaç oluşur.

Yangın Söndürme Uçakları ve Helikopterleri yangın alanına en yakın su kaynağından haznesine su doldurup, yangının güçlü olduğu ve karadan müdahaleye imkan vermediği alanlara yukarıdan su boşaltarak yangının hızını kesmeye ve yavaş yavaş kontrol altına almaya çalışırlar. Hızlarına, su alma kapasitelerine, manevra kabiliyetlerine göre sınıflandırılırlar

Yangın Söndürme Bombası

Yangın Söndürme Bombası ; TÜBİTAK tarafından düzenlenen Ar-Ge çalışmaları ile üniversitelerimizde yangınlara etkin müdahale etmek için tasarlanmaktadır. Geliştirilen bombanın ulaşılması zor yerlerde yangına anında müdahale etmesi planlanmaktadır.

İçinde yangın söndürücü gaz bulunduran bombanın, aynı zamanda basınç etkisiyle yangının havayla temasını keserek yaklaşık 1050 metrekarelik alandaki yangını söndürmesi planlanıyor. Tüm hava araçlarında kullanıma uygun tasarlanan bomba, F-16, F-4, Skorsky helikopterler ve İHA’lar tarafından atılabilecek.

 

E-Bülten